Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

Ջուլիետա Սահակյանի բուժարանը

Բուժում է արջայուղը

Բուժում է արջայուղը

Հնագույն ժամանակներից մարդկանց հայտնի են եղել արջի ճարպի օգտակար հատկությունները, որը օգտագործել են սննդի մեջ և կիրառել որպես դեղամիջոց:

 

Համարվում է, որ արջայուղը դրական ներգործություն է ունենում մաշկային հիվանդությունների` էկզեմայի, մաշկաբորբի, մանկական դիաթեզի, ալերգիկ մաշկային քորի դեպքում, նաև սկսվող փսորիազի նախնական փուլում։ Արջի ճարպի «կործանարար» ազդեցությունից չեն կարողանում խուսափել տարբեր տեսակի վարակները, սնկերը, մանրէները։

 

Ճարպն ունի բարենպաստ ազդեցություն լյարդի վրա, պաշտպանում է այն տարբեր տեսակի քիմիական դեղերի օգտագործումից առաջացած թույներից։ Ճարպն օգտագործվում է դիմադրողականության ամրապնդման համար, ունի հակաբորբոքային, ցավազրկող, վերքամոքիչ, մանրէասպան հատկություններ։ Լավացնում է հոդերում արյան և ավիշի շրջանառությունը։

 

Արջի ճարպից յուղը պատրաստվում է նույն կերպ, ինչպես խոզի, սագի, կուղբի յուղերը.

 

Մսաղացով աղացեք ճարպը, պահեք ջրային բաղնիքի վրա, երբ համաչափ զանգված ստացվի` վերցրեք կրակից։ Ստացվում է բաց դեղնավուն կամ անգույն ճարպայուղ։ Տաք վիճակում լցրեք փակվող կափարիչով ամանի մեջ։ Պահեք սառնախցիկի մեջ։

 

Օգտագործելուց առաջ վերցրեք անհրաժեշտ չափաբաժինը, այն պետք չէ տաքացնել, քանի որ սենյակային պայմաններում արագ հալչում է։ Ճարպայուղն օգտագործվում է ստամոքսի և 12-մատնյա աղիի խոցի, փորկապության, պանկրեատիտի, հյուծվածության դեպքում, պոտենցիայի վերականգնման համար, և այլն։

 

Վերքերի ապաքինում.

Արջայուղը քսեք թանզիֆե անձեռոցիկին, դրեք վերքին, վիրակապեք, փոխեք օրը 1 անգամ։ Նույն կերպ կիրառեք օստեոխոնդրոզի, ռադիկուլիտի, արթրիտի, ռևմատիզմի դեպքում։

 

Մրսածություն.

Խմեք 1-ական ճ/գ արջայուղ` օրը 3 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ։ Շարունակեք, մինչև լիարժեք ապաքինվեք։ Երեխաներին թույլատրվում է կեսական թ/գ` օրը 2 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ։

 

Թոքախտ, թոքաբորբ, բրոնխիտ.

Խմեք 1-3 ական ճ/գ` օրը 3 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ։ Շարունակեք 1 ամիս։ Ընդմիջեք 2-4 շաբաթ` կախված հիվանդության ընթացքի ծանրությունից, կրկնեք ևս 1-2 անգամ։

 

Թոքաբորբ (բարդույթներով ընթացող).

Խմեցրեք 1-ական թ/գ երեխաներին, իսկ դեռահասներին` 1-ական աղանդերային գդալ` օրը 3 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ։ Արջայուղը լուծեք 200 մլ տաք կաթի մեջ, ավելացրեք մեղր կամ մուրաբա։ Կաթի հանդեպ անընկալունակության դեպքում ճարպայուղը հաստ շերտով քսեք սև հացին։ Խմեք մասուրի պտղից կամ ազնվամորու տերևից պատրաստված տաք թեյ։

 

Ձայնալարերը փափկեցնող.

Խմեք 1-2 ճ/գ ճարպայուղ` կախված մարդու քաշից. Մինչև 100 կգ` 1 ճ/գ, իսկ 100 կգ-ից ավելի` 2 ճ/գ, տաք վիճակում։ Շարունակեք, մինչև լիարժեք բուժվելը։ Այս դեղատոմսն օգտակար է երգիչներին, դասատուներին, ինչպես նաև` այն մարդկանց, որոնց աշխատանքային գործունեությունը կապված է ցրտին` դրսում աշխատելու հետ։ Շարունակեք բուժումը` մինչև ապաքինվելը։

 

Լյարդը թույներից մաքրող.

Խառնեք արջայուղը մեղրի հետ (1։1)։ Խմեք 1-ական ճ/գ, օրը 3 անգամ` առավոտյան և երեկոյան, ուտելուց 30 րոպե առաջ։

 

Երեխաներին թույլատրվում է ըստ քաշի` մինչև 30 կգ-ի դեպքում` 1 թ/գ, իսկ 30-50 կգ-ի` 1 աղանդերային գդալ։

Բուժում է արջայուղը. բուժիչ նամակներ Ջուլիետա Սահակյան | 13:29 | Հունվար 13 2013 Բուժում է արջայուղը. բուժիչ նամակներ Հնագույն ժամանակներից մարդկանց հայտնի են եղել արջի ճարպի օգտակար հատկությունները, որը օգտագործել են սննդի մեջ և կիրառել որպես դեղամիջոց։ Համարվում է, որ արջայուղը դրական ներգործություն է ունենում մաշկային հիվանդությունների` էկզեմայի, մաշկաբորբի, մանկական դիաթեզի, ալերգիկ մաշկային քորի դեպքում, նաև սկսվող փսորիազի նախնական փուլում։ Արջի ճարպի «կործանարար» ազդեցությունից չեն կարողանում խուսափել տարբեր տեսակի վարակները, սնկերը, մանրէները։ Ճարպն ունի բարենպաստ ազդեցություն լյարդի վրա, պաշտպանում է այն տարբեր տեսակի քիմիական դեղերի օգտագործումից առաջացած թույներից։ Ճարպն օգտագործվում է դիմադրողականության ամրապնդման համար, ունի հակաբորբոքային, ցավազրկող, վերքամոքիչ, մանրէասպան հատկություններ։ Լավացնում է հոդերում արյան և ավիշի շրջանառությունը։ Արջի ճարպից յուղը պատրաստվում է նույն կերպ, ինչպես խոզի, սագի, կուղբի յուղերը. Մսաղացով աղացեք ճարպը, պահեք ջրային բաղնիքի վրա, երբ համաչափ զանգված ստացվի` վերցրեք կրակից։ Ստացվում է բաց դեղնավուն կամ անգույն ճարպայուղ։ Տաք վիճակում լցրեք փակվող կափարիչով ամանի մեջ։ Պահեք սառնախցիկի մեջ։ Օգտագործելուց առաջ վերցրեք անհրաժեշտ չափաբաժինը, այն պետք չէ տաքացնել, քանի որ սենյակային պայմաններում արագ հալչում է։ Ճարպայուղն օգտագործվում է ստամոքսի և 12-մատնյա աղիի խոցի, փորկապության, պանկրեատիտի, հյուծվածության դեպքում, պոտենցիայի վերականգնման համար, և այլն։ Վերքերի ապաքինում. Արջայուղը քսեք թանզիֆե անձեռոցիկին, դրեք վերքին, վիրակապեք, փոխեք օրը 1 անգամ։ Նույնկերպ կիրառեք օստեոխոնդրոզի, ռադիկուլիտի, արթրիտի, ռևմատիզմի դեպքում։ Մրսածություն. Խմեք 1-ական ճ/գ արջայուղ` օրը 3 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ։ Շարունակեք, մինչև լիարժեք ապաքինվեք։ Երեխաներին թույլատրվում է կեսական թ/գ` օրը 2 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ։ Թոքախտ, թոքաբորբ, բրոնխիտ. Խմեք 1-3 ական ճ/գ` օրը 3 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ։ Շարունակեք 1 ամիս։ Ընդմիջեք 2-4 շաբաթ` կախված հիվանդության ընթացքի ծանրությունից, կրկնեք ևս 1-2 անգամ։ Թոքաբորբ (բարդույթներով ընթացող). Խմեցրեք 1-ական թ/գ երեխաներին, իսկ դեռահասներին` 1-ական աղանդերային գդալ` օրը 3 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ։ Արջայուղը լուծեք 200 մլ տաք կաթի մեջ, ավելացրեք մեղր կամ մուրաբա։ Կաթի հանդեպ անընկալունակության դեպքում ճարպայուղը հաստ շերտով քսեք սև հացին։ Խմեք մասուրի պտղից կամ ազնվամորու տերևից պատրաստված տաք թեյ։ Ձայնալարերը փափկեցնող. Խմեք 1-2 ճ/գ ճարպայուղ` կախված մարդու քաշից. Մինչև 100 կգ` 1 ճ/գ, իսկ 100 կգ-ից ավելի` 2 ճ/գ, տաք վիճակում։ Շարունակեք, մինչև լիարժեք բուժվելը։ Այս դեղատոմսն օգտակար է երգիչներին, դասատուներին, ինչպես նաև` այն մարդկանց, որոնց աշխատանքային գործունեությունը կապված է ցրտին` դրսում աշխատելու հետ։ Շարունակեք բուժումը` մինչև ապաքինվելը։ Լյարդը թույներից մաքրող. Խառնեք արջայուղը մեղրի հետ (1։1)։ Խմեք 1-ական ճ/գ, օրը 3 անգամ` առավոտյան և երեկոյան, ուտելուց 30 րոպե առաջ։ Երեխաներին թույլատրվում է ըստ քաշի` մինչև 30 կգ-ի դեպքում` 1 թ/գ, իսկ 30-50 կգ-ի` 1 աղանդերային գդալ։ Թեյեր մրսածության դեմ Ձմռանը գերադասելի է խմել սև, այլ ոչ թե կանաչ (ամառային) թեյ։ Իսկ սև թեյին ավելացրած համեմունքները պաշտպանում են մրսածությունից, ունեն առույգացնող, թարմացնող հատկություն։ Համեմի սերմն ունի մանրէասպան հատկություն, բացի այդ` հեռացնում է բերանից բուրող տհաճ հոտը. Ծամեք համեմի (կարդամոն) մի քանի սերմ։ Սկսվող մրսածություն. Խառնեք 1 թ/գ սև թեյ և 0,5 գ աղացած սև պղպեղ, եփեք 400 մլ ջրում, եռացրեք և անջատեք։ Քամեք, ավելացրեք 2 թ/գ մեղր։ Ստացվում է կծվահամ, յուրահատուկ ըմպելիք։ Խառնեք կոճապղպեղի փոքր կտոր, 1 թ/գ դարչին և 4 հատիկ մեխակի կոկոն, եռացրեք 1 լ ջրում և անջատեք կրակը, 10 րոպե թրմեք, քամեք։ Ավելացրեք կտրատած կիտրոն, քաղցրացրեք մուրաբայով կամ մեղրով։ Դարչինը լավացնում է արյան շրջանառությունը, նպաստում նիհարելուն։ Կոճապղպեղը լավացնում է աղեստամոքսային համակարգի աշխատանքը, իսկ մեխակը պաշտպանում է մրսածությունից։ Կես թ/գ փոշիացրած կոճապղպեղը թրմեք 5-7 րոպե` 200 մլ եռջրում։ Ավելացրեք կտրատած կիտրոն։ Առավոտյան խմեք տաք վիճակում։ Կոճապղպեղը լավացնում է նյութափոխանակությունը։

Ամբողջական հոդվածը կարող եք կարդալ այս հասցեով՝ http://168.am/2013/01/13/163355.html
© 168 Ժամ առցանց լրատվական կայք
Բուժում է արջայուղը. բուժիչ նամակներ Ջուլիետա Սահակյան | 13:29 | Հունվար 13 2013 Բուժում է արջայուղը. բուժիչ նամակներ Հնագույն ժամանակներից մարդկանց հայտնի են եղել արջի ճարպի օգտակար հատկությունները, որը օգտագործել են սննդի մեջ և կիրառել որպես դեղամիջոց։ Համարվում է, որ արջայուղը դրական ներգործություն է ունենում մաշկային հիվանդությունների` էկզեմայի, մաշկաբորբի, մանկական դիաթեզի, ալերգիկ մաշկային քորի դեպքում, նաև սկսվող փսորիազի նախնական փուլում։ Արջի ճարպի «կործանարար» ազդեցությունից չեն կարողանում խուսափել տարբեր տեսակի վարակները, սնկերը, մանրէները։ Ճարպն ունի բարենպաստ ազդեցություն լյարդի վրա, պաշտպանում է այն տարբեր տեսակի քիմիական դեղերի օգտագործումից առաջացած թույներից։ Ճարպն օգտագործվում է դիմադրողականության ամրապնդման համար, ունի հակաբորբոքային, ցավազրկող, վերքամոքիչ, մանրէասպան հատկություններ։ Լավացնում է հոդերում արյան և ավիշի շրջանառությունը։ Արջի ճարպից յուղը պատրաստվում է նույն կերպ, ինչպես խոզի, սագի, կուղբի յուղերը. Մսաղացով աղացեք ճարպը, պահեք ջրային բաղնիքի վրա, երբ համաչափ զանգված ստացվի` վերցրեք կրակից։ Ստացվում է բաց դեղնավուն կամ անգույն ճարպայուղ։ Տաք վիճակում լցրեք փակվող կափարիչով ամանի մեջ։ Պահեք սառնախցիկի մեջ։ Օգտագործելուց առաջ վերցրեք անհրաժեշտ չափաբաժինը, այն պետք չէ տաքացնել, քանի որ սենյակային պայմաններում արագ հալչում է։ Ճարպայուղն օգտագործվում է ստամոքսի և 12-մատնյա աղիի խոցի, փորկապության, պանկրեատիտի, հյուծվածության դեպքում, պոտենցիայի վերականգնման համար, և այլն։ Վերքերի ապաքինում. Արջայուղը քսեք թանզիֆե անձեռոցիկին, դրեք վերքին, վիրակապեք, փոխեք օրը 1 անգամ։ Նույնկերպ կիրառեք օստեոխոնդրոզի, ռադիկուլիտի, արթրիտի, ռևմատիզմի դեպքում։ Մրսածություն. Խմեք 1-ական ճ/գ արջայուղ` օրը 3 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ։ Շարունակեք, մինչև լիարժեք ապաքինվեք։ Երեխաներին թույլատրվում է կեսական թ/գ` օրը 2 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ։ Թոքախտ, թոքաբորբ, բրոնխիտ. Խմեք 1-3 ական ճ/գ` օրը 3 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ։ Շարունակեք 1 ամիս։ Ընդմիջեք 2-4 շաբաթ` կախված հիվանդության ընթացքի ծանրությունից, կրկնեք ևս 1-2 անգամ։ Թոքաբորբ (բարդույթներով ընթացող). Խմեցրեք 1-ական թ/գ երեխաներին, իսկ դեռահասներին` 1-ական աղանդերային գդալ` օրը 3 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ։ Արջայուղը լուծեք 200 մլ տաք կաթի մեջ, ավելացրեք մեղր կամ մուրաբա։ Կաթի հանդեպ անընկալունակության դեպքում ճարպայուղը հաստ շերտով քսեք սև հացին։ Խմեք մասուրի պտղից կամ ազնվամորու տերևից պատրաստված տաք թեյ։ Ձայնալարերը փափկեցնող. Խմեք 1-2 ճ/գ ճարպայուղ` կախված մարդու քաշից. Մինչև 100 կգ` 1 ճ/գ, իսկ 100 կգ-ից ավելի` 2 ճ/գ, տաք վիճակում։ Շարունակեք, մինչև լիարժեք բուժվելը։ Այս դեղատոմսն օգտակար է երգիչներին, դասատուներին, ինչպես նաև` այն մարդկանց, որոնց աշխատանքային գործունեությունը կապված է ցրտին` դրսում աշխատելու հետ։ Շարունակեք բուժումը` մինչև ապաքինվելը։ Լյարդը թույներից մաքրող. Խառնեք արջայուղը մեղրի հետ (1։1)։ Խմեք 1-ական ճ/գ, օրը 3 անգամ` առավոտյան և երեկոյան, ուտելուց 30 րոպե առաջ։ Երեխաներին թույլատրվում է ըստ քաշի` մինչև 30 կգ-ի դեպքում` 1 թ/գ, իսկ 30-50 կգ-ի` 1 աղանդերային գդալ։ Թեյեր մրսածության դեմ Ձմռանը գերադասելի է խմել սև, այլ ոչ թե կանաչ (ամառային) թեյ։ Իսկ սև թեյին ավելացրած համեմունքները պաշտպանում են մրսածությունից, ունեն առույգացնող, թարմացնող հատկություն։ Համեմի սերմն ունի մանրէասպան հատկություն, բացի այդ` հեռացնում է բերանից բուրող տհաճ հոտը. Ծամեք համեմի (կարդամոն) մի քանի սերմ։ Սկսվող մրսածություն. Խառնեք 1 թ/գ սև թեյ և 0,5 գ աղացած սև պղպեղ, եփեք 400 մլ ջրում, եռացրեք և անջատեք։ Քամեք, ավելացրեք 2 թ/գ մեղր։ Ստացվում է կծվահամ, յուրահատուկ ըմպելիք։ Խառնեք կոճապղպեղի փոքր կտոր, 1 թ/գ դարչին և 4 հատիկ մեխակի կոկոն, եռացրեք 1 լ ջրում և անջատեք կրակը, 10 րոպե թրմեք, քամեք։ Ավելացրեք կտրատած կիտրոն, քաղցրացրեք մուրաբայով կամ մեղրով։ Դարչինը լավացնում է արյան շրջանառությունը, նպաստում նիհարելուն։ Կոճապղպեղը լավացնում է աղեստամոքսային համակարգի աշխատանքը, իսկ մեխակը պաշտպանում է մրսածությունից։ Կես թ/գ փոշիացրած կոճապղպեղը թրմեք 5-7 րոպե` 200 մլ եռջրում։ Ավելացրեք կտրատած կիտրոն։ Առավոտյան խմեք տաք վիճակում։ Կոճապղպեղը լավացնում է նյութափոխանակությունը։

Ամբողջական հոդվածը կարող եք կարդալ այս հասցեով՝ http://168.am/2013/01/13/163355.html
© 168 Ժամ առցանց լրատվական կայք

Հեղինակ. Ջուլիետա Սահակյան
Սկզբնաղբյուր. 168.am
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Ջուլիետա ՍԱՀԱԿՅԱՆ

04.12.2015

Հարգելի Ռուզաննա, 15-րդ դարի հայ բժշկապետ Ամիրդովլաթ Ամասիացին գրել է արջի ճարպի բազմաթիվ բուժիչ հատկությունների մասին. «Արջի ճարպը դասվում է ուժեղ ներգործող դեղորայքների շարքին»: Եվ փառք ԱՐԱՐՉԻՆ, արջերը դեռեւս չեն վերացել Երկիր մոլորակի վրայից ու Հայաստան երկրից (տե՛ս,Ա.Ամասիացի«Անգիտաց անպետ» Երեւան2005):

Ռւզաննա

01.12.2015

Ինչպես կարող եք գրել արջի յւղի օգտակառւթյան մասին եթե արջը շւտսվ կգրվի ԿԱՐՄԻՐ ԳՐՔՒՄ

Կարդացեք նաև

Բուժումներ խուրմայով. 168.am
Բուժումներ խուրմայով. 168.am

Բուժիչ նամակներ Փյունիկյան արմավենին մինչև 8 մ բարձրությամբ խոշոր, երկար տերևներով սլացիկ ծառ է։ Պտուղները կազմում են խիտ ողկույզներ, որոնց երկարությունը և տրամագիծը չափվում են մի քանի մետրով...

Սնունդը և առողջությունը
Բուժում են սերմերը. 168.am
Բուժում են սերմերը. 168.am

Յուրաքանչյուր սերմ հայտնվելով բարենպաստ պայմաններում` փոքրիկ ծիլ է տալիս, որը կախված գենետիկ ծրագրից` դառնում է խոտաբույս, թուփ, ծառ, լիանա, ջրիմուռ, և այլն։ Մարդը հնագույն ժամանակներից հասկացել է...

Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ
Մեղրատու, բուժիչ ոզնենին. 168.am
Մեղրատու, բուժիչ ոզնենին. 168.am

Բուժիչ նամակներ Ոզնենիների ենթաընտանիքը (Echinops) ընդգրկում է մոտ 125 տեսակներ. պատկանում է բարդածաղկավորների ընտանիքին։ Հայաստանում հանդիպում են ոզնենիների մոտ մեկ տասնյակ տեսակներ...

Դեղաբույսեր
Հալվե – Алоэ - Aloe
Հալվե – Алоэ - Aloe

Թաղաղուազգիների ընտանիքին (Xanthorrhoeaceae, Asphodelaceae ենթաընտանիքի) պատկանող բազմամյա միաշաքիլավոր խոտաբույսերի, թփերի, հազվադեպ՝ ծառերի ու լիանաների ցեղ է, որի գիտական անվանումը...

Դեղաբույսեր
Խուլ եղինջ - Яснотка - lamium
Խուլ եղինջ - Яснотка - lamium

Շրթնածաղկավորների (Labiatae) կամ նույնն է խուլ եղինջազգիների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր խոտաբույսերի ցեղ է: Ըստ The Plant List (2013) Խուլ եղինջ ցեղը ընդգրկում է 30 տեսակներ...

Դեղաբույսեր
Մատնունի - Лапчатка - Potentilla
Մատնունի - Лапчатка - Potentilla

Մատնունի ցեղն ընդգրկում է մոտավորապես 300 (այլ տվյալներով՝ 500) տեսակներ, որոնք վարդազգիների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր խոտաբույսեր են: Ցեղի անվանումն առաջացել է լատիներեն...

Դեղաբույսեր
Թավշածաղիկ - Бархатцы - Tagetes
Թավշածաղիկ - Бархатцы - Tagetes

Աստղածաղկավորների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա երկշաքիլավոր խոտաբույսերի ցեղ է, որն ընդգրկում է մոտավորապես 59 տեսակներ: Ցողուններն ուղղահայաց են, ամուր: Կազմում են հավաքված կամ տարածված...

Դեղաբույսեր
Զանգակածաղիկ - Колокольчик - Campanula
Զանգակածաղիկ - Колокольчик - Campanula

Զանգակազգիների (Campanulaceae) ընտանիքին պատկանող ավելի քան 80 ցեղերից մեկն է: Զանգակների ցեղն ընդգրկում է մոտավորապես 475 (GRIN) տեսակներ, որոնք միամյա, երկամյա կամ բազմամյա խոտաբույսեր են: Դասակարգում...

Դեղաբույսեր
Գորտնուկ (Հրանուկ) - Лютик (Едкиж) - Buttercup (Ranunculus)
Գորտնուկ (Հրանուկ) - Лютик (Едкиж) - Buttercup (Ranunculus)

Գորտնուկազգիների (Ranunculaceae) ընտանիքին պատկանող միամյա, երկամյա կամ բազմամյա բույսերի ցեղ է, որն ընդգրկում է Հյուսիսային կիսագնդի բարեխառն գոտիներում, Նոր Զելանդիայում ու Ավստրալիայում...

Դեղաբույսեր
Դաշտափուշ - Бодяк полевой - Cirsium arvense L.
Դաշտափուշ - Бодяк полевой - Cirsium arvense L.

Աստղածաղկավորների (Asteraceae) ընտանիքին պատկանող երկամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր, քիստավոր խոտաբույսերի ցեղ է: Ընդգրկում է մոտ 250, ըստ The Plant List ցանկի` 484 ենթատեսակներ, որոնք հիմնականում...

Դեղաբույսեր
Դանդուռ բանջարանոցային - Портулак огородный - Portulaca oleracea
Դանդուռ բանջարանոցային - Портулак огородный - Portulaca oleracea

Դանդուռ բանջարանոցայինը միամյա բույս է, պատկանում է դանդուռազգիների ընտանիքին (Portulacaceae), որն ընդգրկում է ավելի քան 100 տեսակներ: Ըստ որոշ տեղեկությունների հայտնի է եղել ավելի քան 10.000 տարի առաջ...

Դեղաբույսեր
Կորնգան ցանքային - Эспарцет песчаный (Эспарцет посевной) - Onobrychis arenaria (Kit) L.
Կորնգան ցանքային - Эспарцет песчаный (Эспарцет посевной) - Onobrychis arenaria (Kit) L.

Կորնգանը (Onobrychis Adans) բակլազգիների ընտանիքի բազմամյա, հազվադեպ՝ միամյա, խոտաբույս է կամ` թուփ: Լատիներեն գիտական անվանումը ծագում է հունարեն «onos»` ավանակ եւ «brich»` կրծոտել բառերից...

Դեղաբույսեր
Անմոռուկ - Незабудка - Myosotis
Անմոռուկ - Незабудка - Myosotis

Անմոռուկների (Myosotis) ցեղը պատկանում է գաղտրիկազգիների (Boraginaceae) ընտանիքին: Հայտնի են անմոռուկի 50 տեսակներ, որոնք Եվրասիայում, Ամերիկայում, Հարավային Աֆրիկայում, Ավստրալիայում ու Նոր Զելանդիայում...

Դեղաբույսեր
Ծիրանաչիր. օրգանիզմի դիմադրողականությունը բարձրացնող մթերք
Ծիրանաչիր. օրգանիզմի դիմադրողականությունը բարձրացնող մթերք

Ծիրանենու պտղաչիրն օրգանիզմն ամրացնող հրաշալի մթերք է, որի 100գ զանգվածի էներգետիկ արժեքը 241 կկալ է: ՌԴ «Будьте здоровы» (Спец. выпуск, 21.2012) խմբագրակազմը առաջարկում է հիվանդություններից ապաքինվող...

Սնունդը և առողջությունը
Բատատ՝ նույնն է քաղցր կարտոֆիլ կամ երկարակեցության արմատ
Բատատ՝ նույնն է քաղցր կարտոֆիլ կամ երկարակեցության արմատ

Բատատը [Ipomoea batatas (сладкий картофель, батат)] պատատուկազգիների ընտանիքին պատկանող բազմամյա բույս է, իսկ մորմազգի պատատեսը (կարտոֆիլ)՝ այսինքն «քաղցր կարտոֆիլ» անվանումը, որեւէ գիտական հիմք չունի...

Սնունդը և առողջությունը Դեղաբույսեր

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ